nedelja, 29. januar 2012

Book – vendar ni knjiga!


© Wikipedia
Z razvojem sodobne tehnologije se vsakodnevno rojevajo nova poimenovanja, pretežno nastajajo v angleškem jeziku in si potem utirajo pot še drugam, kjer doživijo eno od štirih usod: dobesedni prevod (ti. kalkiranje, npr. online – linijski, printer - tiskalnik), oblikovanje ustreznice oz. uporaba že obstoječega prevoda (npr. mouse – miška, hash - lojtra), inovativno oblikovanje novega izraza (npr. compact disc - zgoščenka) ali prevzem tujke, ki lahko postane izposojenka in se nato sčasoma celo povsem udomači (npr. radar, čip). Niso pa vsi izrazi novost, pogosto se zgodi, da jezik že uveljavljen, star izraz, "opremi" z dodatnim, novim pomenom. Ta prenos poimenovanja temelji navadno na podobnosti glede izgleda, materiala, funkcije. Tako so danes tudi grafitna pisala še vedno svinčnik (ki je bil poimenovan po paličici iz svinca), zobne zalivke po domače imenujemo plomba (tudi po svincu), vrsto črk imenujemo font (dobesedno: iz svinca ulita tiskarska črka), na zaslonu sta namizje in koš za smeti, stilizirana sličica je postala ikona in napravica na mizi miška, pa čeprav danes najpogosteje že brez repka. Za CC v elektronski pošti vemo, da pomeni pošiljanje sporočila v vednost še komu, prihaja pa iz besed "carbon copy" ali po slovensko kopija z indigo papirjem, ker smo včasih le tako lahko na pisalnem stroju izdelali verno kopijo dopisa.

Od preprostih predmetov, s katerimi živimo, je imela knjiga izjemno veliko in pomembno vlogo pri poimenovanju sodobnih elektronskih naprav. Kdo ve, zakaj. Do neke mere nedvomno zaradi svoje značilne oblike ter enostavne in lahke prenosljivosti (predmeta in vsebine, to je podatkov), zagotovo pa tudi kot aluzija na znanje, izobraženost, kulturo, nepogrešljivost . . . V nadaljevanju navajam nekaj primerov v angleškem jeziku, ki pa v slovenščini niso našli analogije.

  • notebook - tudi laptop, je najstarejši in tudi edini, ki je dobil slovenski ustreznik notesnik (in sopomenko prenosnik, ker je bil prvi te vrste, sedaj pa so prenosni seveda tudi vsi njegovi nasledniki, zato glej primerjavo med notebookom in laptopom v zaključku!)
  • smartbook je prenosna naprava, ki združuje lastnosti pametnega telefona in mrežnika (ali spletnega računalnika, mini prenosnika), na tržišče je prišel leta 2009
  • subnotebook (tudi ultraportable, mini notebook) je vrsta prenosnih računalnikov, ki so manjši in lažji od navadnega notesnika
  • mini notebook tudi subnotebook, ultraportable
  • netbook ali mrežnik, spletni računalnik, mini prenosnik je majhen, lahek in energetsko varčen prenosnik, posebno primeren za komuniciranje in internetni dostop
  • ultrabook je dodelana in izboljšana različica subnotebooka in se je pojavil kot blagovna znamka Intela.
Ob teh generičnih poimenovanjih podzvrsti prenosnih računalnikov obstajajo še številna imena izdelkov različnih proizvajalcev, ki koketirajo z besedo book, npr. Flybook, Toughbook, Macbook, iBook, PowerBook, EliteBook, Chromebook, Dynabook, Lifebook, Smartbook, OmniBook, TouchBook in še kaj. Pogosto skuša ime na šaljiv način ponazarjati katero od značilnosti (npr. Flybook - majhen kot muha, Toughbook – robusten, odporen, vzdržljiv ipd.). Glede na razširjenost in donosnost posla ni nenavadno, da potekajo celo zaradi imen izdelkov tudi težke (ob)tožbe.

Kako je z razmerjem med terminoma laptop in notebook?
Večinoma uporabljamo oba izraza brez razlikovanja kot sopomenki, to priznavata tudi Wikipedia in Islovar. Tudi proizvajalci in prodajalci se ne strinjajo glede tega, ali med njima obstajajo razlika ali ne, tako je mogoče celo v oglasih za isti izdelek zaslediti enkrat eno in drugič drugo poimenovanje. To potrdi tudi iskanje z Googlom, ker najdemo pri iskanju z enim ali drugim poimenovanjem pogosto isti izdelek. Nekateri strokovnjaki skušajo narediti nekaj reda z razlikovanjem takole (vir: Wiki Uncle):

  • Laptop je prenosni računalnik, namenjen resnemu delu, z močno konfiguracijo in velikimi pomnilniškimi kapacitetami. Notebook je namenjen enostavnejšemu delu in temu primerno je konfiguracija šibkejša.
  • Notebook je praviloma manjši in precej lažji od navadnega laptopa, ustrezno manjši je tudi zaslon.
  • Notebook nima vgrajene laserske enote (CD, DVD).
  • Laptop ima kvalitetnejše avdiokomponente, isto velja za grafiko.
  • Laptopova tipkovnica je večja in zato je tipkanje lažje in natančnejše.
  • Avtonomija baterije je pri notebooku dvakra večja ali še boljša.
  • Nadgradnja strojne opreme laptopa je lažja in enostavnejša kot pri notebooku.

ultrabook cartoon
© geek&poke

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.